Monday, June 23, 2008

Utlandsgradering

Ett alltid lika trevligt fenomen som man drabbas av när tiden står still är att man konsulterar långtidsminnet för att justera grader på problem i sin hemmaregion. Detta tenderar emellertid att drivas till absurdum och det absoluta lågvattenmärket brukar signeras av alldeles för mycket tid till reflektion tillbringande i fjärran länder. En förmildrande omständighet är dock att man precis landat i ett högklassigt bouldermecka och finner liknande problem i helt andra gradspann. Tyvärr är inte utlandsgraderingen så konktret (som idealfallet) utan är ofta resultatet av en lång tid avskärmad från allt vad klättring heter!

Utlandsgraderingens fader har förärat Umeå-klättringen mängder med nedgraderingsförslag från en internetuppkoppling någonstans från österns vidder. Nu har hans adept sett ljuset och vi välkomnar honom in i det allra finaste finrummet, tillsammans med långt äldre och mer erfarna gentlemans. Visst kan man justera graderna långt i efterhand och inte ska man skämmas för att gradera ner problem bara för att man befinner sig i klätterisolation. Att dessutom gradera ner problem med minst två grader kräver både mod och ödmjukhet! Alla vi som fått uppleva, vägleda och ta del av denne ynglingens själsliga resa från scorecard-hets till full självinsikt är idag mycket glada och stolta!

Varför lita på sina intuitiva åsikter när man kan konsultera det korrekta långtidsminnet ... någonstans i utlandet?

3 comments:

jwi said...

Hahahaahahahah!


hehe!

Jag har inte hängt med, vem är det som fjärrgraderar nu?

Carlos said...

Härligt att se att jantelagen förstärks av spritmissbruk

Hasse said...

Conny på BIMBO (ö-vik) ... och han gör det bra dessutom! Han sitter tydligen på något fartyg ute i Nordsjön och funderar igenom sina vägval i livet.

Jag var ute på i20-stenen på söndagseftermiddagen under betingelser som var allt annat än bra. Jag trampade bla igenom Kalashnikov, Okänd soldat och Desertör och att säga att någon av dessa var i närheten lika svår som de två "softa" 7C i Mosjön skulle vara årets överdrift.
Jag tycker att Kalashnikov står sig väldigt bra som 7B-referens för hela Umeå-regionen. Dessertör kanske inte lyfter högre än 7B+ men fortfarande så är de minst en grad lättare än de i Mosjön.

Sedan så har förståndet trillat in med åren och jag är väl i ärlighetens namn inte lika fixerad av att ha perfekta grader. Visst tycker jag att ex White Russian är helt fel men det har nog alla ändå insett med eller utan mina kommentarer. However, ett säkert tecken på att man inte är ute i skogarna och presterar är att man sitter inne och korrigerar grader!